10 Tips voor minder fijnstof tijdens het koken

Bakluchten die vrijkomen bij het koken zijn lang vooral gezien als een geurprobleem. Echter bevinden zich in deze lucht fijnstofdeeltjes die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe zorg je voor gezonde lucht in je huis?

1. Zorg voor een goede afzuigkap

Schaf een goede afzuigkap aan. Kies voor een afzuigkap met een capaciteit van minimaal 300m3/uur die de kookdampen direct naar buiten afvoert. Volgens de bouwregelgeving moet die capaciteit minimaal 75 m3/uur zijn, maar dat is niet voldoende om alle vervuilde lucht af te voeren. Zeker in goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen kan de kooklucht (en daarmee het fijnstof) uren blijven hangen (Bron: NOS). 

TNO-advies afzuigkappen

  • Om kookluchtjes en verontreiniging af te zuigen, is een capaciteit van minimaal 300 m3/uur nodig. Wanneer u op de achterste pitten kookt, worden dan vrijwel alle kookdampen afgevangen. Bij koken op de voorste pitten kan de efficiëntie veel lager zijn.
  • De kap moet minimaal even groot zijn als de kookplaat en moet bij voorkeur een rand hebben van ongeveer 5 cm, zodat de damp eronder blijft.
  • De vetafvangst moet voldoende zijn. Hoe beter de energie-efficiëntieklasse van de afzuigkap, des te meer vet er wordt afgevangen.
  • Koken op inductie wordt aanbevolen. Dit voorkomt verbrandingsgassen die het gevolg zijn van koken op aardgas.

2. Zet de afzuigkap op tijd aan

Zet de afzuigkap al tien minuten voordat u gaat koken aan en laat hem ook na het koken nog even aan staan. Dit maakt de afzuiging efficiënter.

3. Zorg voor extra ventilatie tijdens het koken

Zet tijdens het koken een raam of buitendeur open voor extra ventilatie (Bron: Radar). Zet uw ventilatiesysteem op de hoogste stand.

4. Houd de keukendeur gesloten

Heeft u een gesloten keuken? Dan kunt u tijdens het koken de keukendeur dichtdoen om verspreiding van de kooklucht naar bijvoorbeeld de woonkamer te voorkomen.

5. Denk aan inductie

Kook wanneer mogelijk liever op inductie dan op gas, omdat bij inductie geen verbrandingsgassen ontstaan die het gevolg zijn van koken op aardgas.

6. Zet pannen achteraan het fornuis

Zet de pannen achteraan het fornuis, dan vangt de afzuigkap vrijwel alle kookdampen af. Bij koken op de voorste pitten kan de afvangst afhankelijk van het type afzuigkap veel lager zijn (Bron: TNO).

7. Doe de deksel op de pan

Door de deksel op de pan te houden tijdens het koken, wordt het niet onnodig vochtig in huis. Gebruik een pan met antiaanbaklaag en dikke bodem.

8. Bak met olie in plaats van boter

Bak met olie, zoals olijfolie, rijstolie en koolzaadolie, in plaats van met boter en bak het liefst op lage temperaturen. Koken in roomboter of olijfolie van een eerste persing (extra vierge) geeft extra fijnstof doordat het al bij 150 graden gaat verbranden. Kies liever voor gewone bakboter of olijfolie van een latere persing (Bron: Longfonds).

9. Maak de vetfilters regelmatig schoon

Door vuil en vet in het vetfilter van de afzuigkap werkt de afzuiging minder goed. Maak daarom de filters eens per twee maanden schoon. Roestvrijstalen vetfilters kun je in de vaatwasser doen.

10. Vervang de actief koolfilters van uw afzuigkap

Vervang de actief koolfilters van uw afzuigkap op tijd.

11. Extra tip: Gebruik de afzuigkap niet alleen voor koken op het fornuis

Deze extra tip wilden we u niet onthouden. Gebruik uw afzuigkap niet alleen bij het koken op het fornuis of op de kookplaat. Zet ook broodroosters, tosti-ijzers en airfryers onder de afzuigkap.

Zijn de actief koolfilters in uw afzuigkap aan vervanging toe?

Actief koolfilters bestellen

 

Fijnstoffilters

Producten 37 tot 38 van 38 in totaal

Pagina